grappig

Iets na drie uur komt Hiram de groep ingelopen. Rustig en relaxed als altijd. Hiram is één van mijn oud- werkers. De groep kijkt hem aan. Hiram leunt tegen een tafel. Hé Hiram, hoe is het op het VO? vraag ik. Goed zegt hij. Hiram heeft bij mij in de bovenbouw gezeten en zit nu op het VO, zeg ik tegen de groep. Simon steekt zijn hand op. Is het VO het middelbaar? Hiram knikt. En… moet je hard werken

Nou dat valt nu nog wel mee… maar straks als de toetsen eraan komen

Is er iets waarvan jij zegt… goh dat hadden ze mij op de basisschool moeten leren.  Ik zie hem nadenken. Hiram is een leerling die ik drie jaar in de groep heb gehad en ik weet dat hij echt nadenkt over mijn vraag. Nee, niet echt. Is het zoals je dacht dat het zou zijn. Hij lacht. Jazeker! Nou gelukkig maar! zeg ik.

Weet je wat mij wel heeft verbaasd zegt hij vervolgens, dat het soms zo stil is, echt je hoort dan echt helemaal niets! Het lijkt alsof de groep zijn verbazing voelt. Kijk daarom is het handig als wij dat nu al oefenen….

Trouwens ik was net aan het voorlezen!  zeg ik en sla het gedichtenboek weer open. Zal ik die van de papegaai voorlezenJa, die is leuk! zegt Juju.

Dag papegaai, zegt de pinquin

Dag papegaai, zegt de papegaai

‘Stomme papegaai’ zegt de pinquin.

‘Stomme pinquin!’ zegt de papegaai.

Ik moet iedere keer zo lachen, als ik het voorlees! zeg ik tegen Hiram. En misschien vindt hij die van de krokodillen ook wel leuk? wordt er gezegd. Ik begin en vergeet de tijd…..

Wat doe je dat grappig met die kinderen! zegt Hiram als ik terugkom in de groep. Weet je nog in de bovenbouw! Dat sommige kinderen om kwart over drie direct riepen Lau het is tijd. Ik moet lachen, want dat gebeurde inderdaad regelmatig.

En weet je wat ik dan altijd zei…zeg ik tegen Hiram.

Ja dat jij degene bent die ze klokkijken leert… Precies zeg ik.

Deze kinderen kunnen natuurlijk nog niet klok kijken, zegt hij vrolijk, dus je had wel door kunnen gaan tot half vier!

Drie jaar zat hij in mijn groep en daar staat hij dan als brugklasser in mijn middenbouwgroep. Hiram, super sociaal en altijd positief, veel gevoel voor humor en met een scherp ontwikkeld observatievermogen.

Ook nu weer, denk ik…mooi.