handig

Mijn 8e jaars bruisen van de ideeën. Ze hebben hun eindadvies binnen, werken aan hun POP, hebben het héél erg gezellig met z’n allen. Wat een héél jaar nog niet gebeurd is, wordt langzaam zichtbaar, ze nemen een beetje afstand van de 7e jaars. Er is iets veranderd. Het gebeurt ieder jaar, het is alleen afwachten wanneer ze toeslaan!
Lau…als de 7e jaars de CITO entree toets gaan maken, mogen wij dan allemaal bij elkaar zitten?
Ja leuk, gewoon alle tafels aan elkaar… één lange rij.
De 7e jaars die met hele andere dingen bezig zijn, zijn net zo benieuwd naar mijn antwoord als de 8e jaars, waarvan er een aantal onverstoorbaar verder gaan: 
Ja, da’s leuk en ook handig voor de 7e jaars…..
Handig voor de 7e jaars, denk ik en zie een aantal 7e jaars verbaasd kijken, want die snappen het argument ook niet!
Kijk, Lau, het is handig, want dan hebben ze geen last van ons, bijvoorbeeld als wij samenwerken….
Of iets aan elkaar willen vragen.
Ja, maar vorig jaar…ging het toch ook goed! zeg ik ter verdediging.
Klopt, maar dit jaar gaat het beter!
Moet ik even een nachtje over slapen! zeg ik.

Dat nachtje erover slapen betekent, dat ik in mijn hoofd een voordelen- en nadelenlijstje aan het maken ben. 
Hoe en waar komt die lange tafel te staan van de 8e jaars, is het niet handiger als ik ze verdeel over twee tafelgroepjes. Waar zitten de 7e jaars tijdens de CITO entree, hebben ze genoeg ruimte, wordt het niet onrustiger als alle 8e jaars bij elkaar zitten. Is het wel leuk groep 7 aan de ene kant en groep 8 aan de andere kant…want we zijn toch één groep! Gaan ze zich niet afzonderen van de groep! Heb ik nog wel één groep! 
En even iets praktisch: Waar moet die grote kast naar toe!
Na een nachtje erover geslapen te hebben.

Oké, we gaan vandaag het idee van groep 8 uitvoeren, zeg ik. Dan kan ik kijken hoe het gaat, want volgende week starten we al met de CITO entree.
Groep 8 reageert enthousiast en komt met nog meer ideeën:
Ja en dan willen wij aan de raamkant, da’s handig want dan kunnen zij ook in de vrijwerkruimte zitten en makkelijker bij de computer en dan hebben ze lekker veel ruimte!
Wat lief, denk ik
Zo gezegd, zo gedaan. Binnen 10 minuten is de klas-voor mijn gevoel-verbouwd. Alle 8e jaars zitten aan één lange tafelgroep. Ida, Achmed en Eva hebben bedacht wie waar komt te zitten. Groep 7 is verdeeld over 4 tafelgroepjes en hebben genoeg ruimte om de tafeltjes van elkaar weg te schuiven. De grote kast staat best wel goed op de nieuwe plek. 
Tevreden kijk ik de groep rond. Het is nog steeds één groep. Gelukkig!
Groep 8 nog even een vraagje…..Waarom willen jullie persé aan de raamkant zitten.
Nou,da’s handig….dan zijn we sneller buiten!